Loviisan Sibeliuspäivät

FACEPROFIILI

Artister

sallahakkala

Salla Hakkola  är en internationellt belönad harpist, kompositör, sångare, improvisatör samt performansartist, som arbetar inom flera musikgenrer från folkmusik till experimentell samtidsmusik. Som kompositör är hon mest känd för sin musik för mobilspel som t.ex. Angry Birds, Clash of Clans och Merge Mansion. Hon har arbetat med ett flertal finländska toppmusiker och artister, och hennes verk har uppförts av bl.a. HKO, Avanti!, Kamppi laulu, Ahjo Ensemble och Seattle Symphony Orchestra.

Tomas_seepia_Jari FlinckCROP

Sibeliusdagarnas konstnärliga ledare Tomas Takolander är en musikens mångsysslare med samarbete som huvudinstrument. Takolander, som har avlagt två magisterexamina vid Sibelius-Akademin, uppträder som kör- och orkesterdirigent, sångare och instrumentalist.

gamut-5

Ensemble Gamut!  består av Aino Peltomaa, Ilkka Heinonen och Juho Myllylä, som tillsammans förenar på ett unikt sätt medeltida instrument och elektronik i sin musik. 

Soulsisters-1

Den år 2007 grundade vokalgruppen SoulSisters är känd i Nyland för att fokusera på klingande sångharmoni och en underhållande show. Anna Wiksten, Pi Viana och Heidi Kiviharju tar fördomsfritt och innovativt grepp om olika musikstilar och har uppträtt tillsammans på allt från intima klubbar till festivalarenor och televiserade konserter. Nu turnerar trion med Swing Noir -kabaréen tillsammans med sin orkester. Tre röster men sound som i en liten sommarstad!

Kalle piano(1)

Lovisabon Kalle Katz är en kompositör och jazzpianist, som har uppträtt tillsammans med många framstående inhemska jazzmusiker. Under Sibeliusdagarna improviserar Katz på pianot, inspirationen hämtas från publikens ämnen, anekdoter, minnen och ord.

amandine

Amandine Doat är en fransk cirkuskonstnär och dansare. Hon är bl.a. en av grundarna till Cirques de Puces.

Luis_Sartori_do_Vale_kuva_André_BaumeckerCROP

Luis Sartori do Vale är en cirkuskonstnär, visuell konstnär och regissör från Brasilien. Han har uppträtt i ett flertal produktioner i över 25 länder.

Beniamino Borghi är en danskonstnär från Italien, som fokuserar på modern dans och hur den kan samverka med andra konstformer. 2017 grundade han den lovisabaserade dansgruppen tanssiARTesaani.

Porvoon_musiikkiopisto_Kuva_Lily_Christina_Photography

Borgånejdens musikinstitut är
en regional läroanstalt. Musikinstitutet erbjuder barn, unga och vuxna möjligheten att mångsidigt utöva musik i Askola, Borgå, Borgnäs, Lappträsk, Lovisa, Mäntsälä,Pukkila och Sibbo.

Tatu Vanhatalo är en flerdimensionell musikskapare och ljuddesigner för samtidskonst. Han har skrivit och komponerat musik sedan 1998, men de senaste åren har han medverkat i mer tvärkonstnärliga projekt.

tanssiARTesaani har skapat NoCore-projekt sedan år 2017. Produktionerna för samman olika grupper av dansnyfikna och modiga människor som ville uttrycka sig genom kroppsrörelser.

Målet med tanssiARTesaani är att föra samtida dans och scenkonst till en bredare publik och bidra till samverkan genom interaktioner och aktiva reaktioner. Föreningen stödjer varje produktion och säkerställer samarbeten med andra organisationer och professionella konstnärer samt hjälper till att skapa projekt riktade till nybörjare och amatörer. 

Elina Mieskolainen är frilance violinist och kulturell mångsysslare från Lovisa, och hon arbetar inte bara i ett flertal musikprojekt utan även inom textilkonst och kroppsvård. Hennes främsta uppdrag som musiker är att medverka i olika projekt, som framhäver möjligheterna att använda musik på ett mångsidigt sätt i olika sammanhang.

Laura Saari är en cellist från Helsingfors, som arbetar som cellolärare vid Drumsö musikinstitut. Som musiker spelar hon regelbundet i Hyvinge orkester och i flera kammarmusikensemblen.

tvärkonstnärliga projekt.

Annika Palm föddes i Helsingfors, där hon började spela piano som 4-åring. Hon har studerat både vid Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, Guildhall School of Music and Drama i London och avslutade sin magisterexamen vid Sibelius-Akademin under ledning av Teppo Koivisto och Tuija Hakkila. Annika har uppträtt i ett flertal välkända konserthus i Europa, bl.a Salle Cortot i Paris, St. Martin in the Field, LSO St. Luke’s och St. James’ Piccadilly-kyrkor och Purcell Room i London.

2008 grundade Annika Palm AND-ensemblen, som är en kammarmusikgrupp specialiserad på att spela finlandssvensk musik. Hon flyttade tillbaka till Finland 2015 efter mer än 20 år utomlands. Hon är också intresserad av att undervisa och har i år jobbat som  pianolärare vid Esbo musikinstitut och gett en masterclass vid Västra-Helsingfors musikinstitut.

 

ISBU trio är en ensemble som är grundad 2021 och består  elever från Sibelius-Akademins ungdomsavdelning.

Isabella Pätiä studerar för tillfället vid Sibelius-Akademins ungdomsavdelning och före det studerade hon vid Helsingfors Konservatorium. Hon har deltagit i flere mästarkurser samt tävlingar.

Albert Sahlström började spela violin som femåring och studerar för tillfället under Janne Malmivaara i Sibelius-Akademin. Han studerar även i Borgå stråkakademi.

Saima Malmivaara inledde sina cellostudier som 5-åring och började studera vid Sibelius-Akademins ungdomsavdelning 2021. Saima studerar också i Borgå stråkakademi.

Trion har belönats 2023 på Ilmari Hannikainens pianokammar-musiktävling.