Loviisan Sibeliuspäivät

FACEPROFIILI

Artistit

Akademiska Sångföreningen, ystävien kesken Akademen, on perustettu vuonna 1838. Kunnianhimoinen opiskelijamieskuoro esittää korkeatasoisesti monipuolista musiikkia aina suurista mieskuoroklassikoista uunituoreisiin kantaesityksiin, lyyrisistä tunnelmista miehekkääseen paatokseen ja vakavaakin vakavammasta opiskelijoiden kevyisiin huvituksiin.

Kuva: Ville Huuri

Elisa Huovinen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian musiikin johtamisen aineryhmästä. Huovinen on menestynyt kilpailuissa sekä Suomessa että ulkomailla, mm. kansainvälisessä Fosco Corti -kuoronjohtajakilpailussa Torinossa 2021 (II palkinto), Suomalaisessa kuoronjohtajakilpailussa 2018 (I palkinto) ja kansainvälisessä Gheorghe Dima -kuoronjohtokilpailussa 2018 (I palkinto).

Tällä hetkellä Huovinen toimii Somnium Ensemblen, Suomen Nuorisokuoron sekä Akademiska Sångföreningenin taiteellisena johtajana. Huovinen on konsertoinut vierailevana johtajana mm. Helsingin kamarikuoron, Key Ensemblen, Tampereen Filharmonisen kuoron, Tampere Cappellan, Transilvanian filharmonisen kuoron, EMO Ensemblen sekä Viron filharmonisen kamarikuoron ja Viron kansallisen mieskuoron kanssa.

Vaskiseitsikko Cono (italiaa; ”kartio, tuutti) jatkaa maailmanlaajuisesti ainutlaatuista suomalaista vaskiseitsikkotraditiota.

1900-luvun alussa, suomalaisen seitsikkoperinteen kulta-aikana, miltei jokaisessa kylässä ja tehtaassa oli vaskiseitsikko, joka vastasi kaikesta yhteisönsä musisoinnista hartaushetkistä tanssimusiikkiin. Aikansa säveltäjät, kuten Jean Sibelius, Leevi Madetoja ja Toivo Kuula, kirjoittivat musiikkia vaskiseitsikolle juuri yhtyeen valtaisan suosion takia.

Seitsikkoperinteen uuden aallon harjalla syntynyt Cono on asettanut tavoitteekseen seitsikkoperinteen kehittämisen, pyrkimällä aktiivisesti tilaamaan ja esittämään klassikoiden rinnalla uutta musiikkia vaskiseitsikolle.

Roope Pelo, Giséla Gren-Nordström, Pekka Haahti, Maria Linde, Jussi Ziegler, Jeanette Sarström,
kuva: Jari Flinck

Loviisan oopperayhdistyksen huippulahjakkaiden muusikoiden ja laulajien esityksessä näkyy ja kuuluu yhdessä tekemisen riemu, kun Cosí fan tutte -ooppera siirtyy Italian Napolista 1800-luvun Loviisaan. Luvassa on upea musiikkielämys, joka viihdyttää ja naurattaa.

Sibeliuspäivillä kuullaan ja nähdään Mozartin riemukas ooppera Cosí fan tutte, jossa yleisö pääsee nauttimaan säveltäjämestarin pirskahtelevasta musiikista sekä tietenkin hilpeänhauskasta juonesta. Loviisan oopperayhdistyksen Cosí fan tutten suhdekomedia on sijoitettu 1800-luvun lopun kylpyläaikaan Loviisaan.

Kuva: Sami Repo

Taiteilijaprofessori Ilona Korhonen on kansanmusiikille sisuksiaan myöten antautunut monipuolinen muusikko, joka työskentelee kaikenlaisen, lähinnä lauletun musiikin parissa. Hänelle ovat tuttuja monenlaiset muusikon työt: säveltäjän, yhtyemuusikon, tuottajan, laulajan, opettajan, tutkijan ja asiantuntijan tehtävät.

Hän valmistui Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta musiikin maisteriksi 2003 ja hänen 2012 kiittäen hyväksytyllä arvosanalla valmistunut taiteellinen tohtorin tutkintonsa käsitteli inkeriläistä runolaulua.

Tällä hetkellä Korhonen työskentelee freelancemuusikkona, pääasiassa solistina, kuorojen parissa, mm. Vantaan kamarikuoron taiteellisena johtajana, sekä omien sävellystensä ja omille yhtyeillensä säveltämänsä singer-songwriter -materiaalin parissa. Lisäksi hän keikkailee paitsi Suomessa, myös eri puolilla Eurooppaa, tällä hetkellä eniten soolorunolaulajan roolissa.

kuva: Sami Repo

Taito Hoffrén on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta valmistunut laulaja, monipuolinen muusikko ja säveltäjä. Hän on työskennellyt laajasti teatterin parissa niin säveltäjänä kuin äänisuunnittelijana. Hän tekee tohtorinväitöstä runolaulusta Helsingin Taideyliopistossa. Lisäksi Hoffrén toimii äänittäjänä ja miksaajana ja on julkaissut yli 30 levyä suomalaista kansanmusiikkia ja maailmanmusiikkia Ääniä -levy-yhtiönsä kautta. Vuosina 2006-15 hän työskenteli Musiikkijuhla Sommelon taiteellisena johtajana.

Kuva: Kaisa Rautaheimo

Mikko Innanen aloitti saksofonin soiton Loviisassa 1988 Bengt Ingelinin oppilaana. Vaikka Innanen sittemmin lähtikin Loviisasta, ei Loviisa koskaan lähtenyt Innasesta.

Nyt hän tuo kaupunkiin aivan uuden projektin, jossa Innasen suomalaisiin teksteihin säveltämät kappaleet saavat tulkeikseen tämän hetken suomalaisista jazzhuipuista kootun huikean yhtyeen. Loviisan konsertti on viisikon ensiesiintyminen yhdessä.

Bergå Folk Project toteuttaa taidemusiikin piirissä tunnettuja Luciano Berion kansanlaulusovituksia ja sävellyksiä kansanmusiikkiyhtyeformaatissa tuomalla samalla Beriota inspiroineet kansanlaulut takaisin juurilleen uusilla, innovatiivisilla sovituksillaan.

Kansainvälinen, kahdeksalla kielellä laulettu ja kahdellatoista instrumentilla soitettu ohjelmisto tarjoaa kuulijoille useita maailman- ja kansanmusiikin suuntauksia, tuntuvia tulkintoja ja leukoja loksauttavaa menoa!

Nukketeatteri Ofelia tulee Porvoosta ja Nukketeatteri PikkuKulkuri Helsingistä. Molemmat teatterit ovat kiertäviä sooloteattereita ja siksi esityksiä voi nähdä monessa eri paikassa. Sibeliuksen Satu on näiden kahden teatterin yhteistuotantoa ja näytelmä on kiertänyt Suomessa, Ranskassa sekä Turkissa.