Loviisan Sibeliuspäivät

FACEPROFIILI

Artister

Kuva: Emil Floman

Akademiska Sångföreningen, Akademiska Sångföreningen, eller Akademen vänner emellan, är grundad 1838. Den ambitiösa svenskspråkiga studentkören står för manskörssång på hög nivå, från stora klassiker till pinfärska uruppföranden, från lyriska stämningar till maskulint patos, från djupaste allvar till studentikos lättsinnighet.

Kuva: Ville Huuri

Elisa Huovinen

Elisa Huovinen är utexaminerad kördirigent från Sibelius-Akademin. Hon har varit framgångsrik i flera tävlingar både i Finland och utomlands, bl.a. i den internationella Fosco Corti-tävlingen för kördirigenter i Turin  2021 (II pris), Finlands kördirigeringstävling 2018 (I pris) och den internationella Georghe Dima-kördirigeringstävlingen i Rumänien 2018 (I pris). 

För tillfället arbetar hon som konstnärlig ledare för Akademiska Sångföreningen, Somnium Ensemble samt Finlands Ungdomskör. Hon har även agerat gästande dirigent för bland annat Helsingfors kammarkör, Key Ensemble, Tampere Cappella, Transsylvaniens filharmoniska kör, EMO Ensemble, Estlands filharmoniska kammarkör och Estlands nationella manskör.

Vaskiseitsikko Cono, kuva: Tuomas Salo

Hornseptetten Cono (italienska; ”kon”, ”strut”) för vidare den världsunika finländska hornseptettstraditionen.

I början av 1900-talet,  under de finländska hornseptetternas guldålder, fanns det hornseptetter i så gott som varje by och fabrik. De stod för musiken i lokalsamhället under allt från andakter till danstillställningar. Samtida kompositörer, såsom Jean Sibelius, Leevi Madetoja och Toivo Kuula, skrev musik för hornseptetter just för att den här typen av ensemble var så populär. 

Cono, som bildats i samband med ett nytt uppsving för traditionen med septetter, har föresatt sig att utveckla traditionen genom att aktivt beställa ny musik för hornseptetter, som ensemblen uppför vid sidan av klassikerna.    
Roope Pelo, Giséla Gren-Nordström, Pekka Haahti, Maria Linde, Jussi Ziegler, Jeanette Sarström,
kuva: Jari Flinck

Glädjen att skapa tillsammans både syns och hörs i Lovisa Operaförenings uppförande av operan Cosí fan tutte, som har förflyttat sig från Neapel i Italien till Lovisa under sent 1800-tal, då staden var en blomstrande badort. Bland krångliga kärlekstrubbel skymtar man också  bekanta namn och ansikten.

En underhållande och rolig musikupplevelse utlovas i M-Yachts gamla båtvarv i Valkom.

Kuva: Sami Repo

Konstnärsprofessor Ilona Korhonen är en mångsidig musiker som har fördjupat sig i folkmusiken till kropp och själ. Hon har under åren arbetat mycket med körer och sång och är verksam inom många olika musikgenrer. Inom musiken har Korhonen arbetat som såväl kompositör, ensemblemusiker, producent och sångare som lärare, forskare och sakkunnig.

År 2012 avlade Ilona Korhonen doktorsexamen vid Sibelius-Akademin. För tillfället arbetar hon som frilansmusiker, huvudsakligen som solist, med körer bl.a. som konstnärlig ledare för Vanda kammarkör, samt med eget singer-songriter-material och kompositionsarbete för musikgrupper. Korhonen uppträder även aktivt som solosångerska i hela Europa.

kuva: Sami Repo

Taito Hoffrén är en mångsidig finländsk sångare, musiker och kompositör som avlagt examen vid Sibelius-Akademins folkmusikavdelning. Han har bred erfarenhet av att arbeta med teaterproduktioner som såväl scenkonstnär och tonsättare som ljuddesigner. För tillfället skriver han sin doktorsavhandling i runosång vid Konstuniversitet i Helsingfors

Hoffrén har även fungerat som ljudtekniker och mixare, och har gett ut över 30 skivor med folk- och världsmusik via sitt eget skivbolag Ääniä. Under åren 2006–2015 var han  konstnärlig ledare för folkmusikfestivalen Sommelo.

Kuva: Kaisa Rautaheimo

Mikko Innanen  började spela saxofon i Lovisa 1988, som elev till Bengt Ingelin. Även om Innanen senare har lämnat Lovisa har Lovisa aldrig lämnat Innanen.

Nu återvänder han till stan med ett helt nytt projekt, där hans musik, komponerad till hans egna finska texter, tolkas av en toppensemble, sammansatt av vårt lands främsta jazzmusiker. Konserten i Lovisa är kvintettens första gemensamma framträdande.

Bergå Folk Project  uppför Luciano Berios, inom konstmusiken kända folksångsarrangemang och kompositioner med egna innovativa folkmusikarrangemang, som för låtarna tillbaka till sina rötter.

Det internationella programmet uppförs på åtta olika språk, med tolv instrument  och ger oss exempel på olika inriktningar inom världs- och folkmusiken, kraftfulla tolkningar och hejdlös musikalisk glädje!

Nukketeatteri Ofelia

Dockteater Ofelia kommer från Borgå och Dockteatern PikkuKulkuri kommer från Helsingfors. Bägge dockteatrarna är turnérande soloteatrar, som uppträtt på många håll i Finland.

En saga av Sibelius är en samproduktion mellan dessa två och den har uppförts bl.a. i Finland, Frankrike och Turkiet.

Anne Lihavainen och Ilpo Mikkonen uppför En saga av Sibelius med hjälp av masker och dockteaterns medel. 

TreRaw_Elegia

TampereRaw grundades 2001 som svar på några av Tammerfors filharmoniska musikers önskan att skapa ett forum för ny konsertmusik i Tammerfors. Under hela sin existens har TampereRaw haft som ledstjärna att samla musiker med en öppen inställning till modern musik och framföra konserthelheter där ny musik har en framträdande plats.

 

TampereRaw uppträder regelbundet i Tammerfors och ensemblen har också gett konserter på olika festivaler i Finland och Estland. Ensemblen har samarbetat mycket med flera finländska kompositörer och strävar efter att regelbundet inkludera uruppföranden och beställningsverk i sin repertoar. Under de senaste åren har TampereRaw även samarbetat mycket med konstnärer inom andra konstformer.

Tuiki_Jarvensivu_kuva_Sofia Ondruska

Tuiki Järvensivu är sopran och lärare i klassisk sång, med examen från Tammerfors yrkeshögskola där hon studerade för Ulla Raiskio. Hon har också avlagt examen som violinist vid samma läroanstalt. Atonal och gammal musik är Järvensivus styrkor. Hon är bland annat originalmedlem i den professionella kammarkören Tampere Cappella och violinist i stråkkvartetten Ruusunen, som hon har grundat.

2019 uppträdde hon i rollen som Misan i Ilkka Kuusistos Muminopera i Tammerfors och Valkeakoski och 2021 uppträdde hon i Kari Pappinens opera Vieras laji i Karleby. 

lapset1

Barn- och ungdomskören
Ocarina, grundad 2008, är en del av verksamheten vid Borgånejdens musikinstitut. I de tvåspråkiga Ocarinakörerna sjunger ca 65
barn och ungdomar. Förutom sånger på finska och svenska sjunger de också på andra språk.


Dirigent för Ocarina är musikmagister Mia Makaroff, som utexaminerats från Sibelius-
Akademin. Vid sidan av sitt dirigentskap komponerar hon och håller workshoppar för körsångare och tonsättare. Ackompanjatör
för kören är Taru Ritavesi. Som lärare för träningskören
verkar musikpedagogen Hanna
Lanki.

Charles VAN HEMELRYCK_Emilie Mauger

Den franske kompositören Charles van Hemelryck får sin inspiration från dikter, filosofi och natur. Med sin musik strävar han efter att begrunda världens gång. van Hemelryck har arbetat i Lovisas konstnärsresidens Art in Lov i två månader.

van Hemelryck berättar om sitt konstnärskap under festivalen i en konstnärsträff, som ordnas i Galleria Theodor på söndagen kl. 17.

Valokuva henkilöltä Marja Pohjola

Borgånejdens musikinstitut är
en regional läroanstalt. Musikinstitutet erbjuder barn, unga och vuxna möjligheten att mångsidigt utöva musik i Askola, Borgå, Borgnäs, Lappträsk, Lovisa, Mäntsälä, Pukkila och Sibbo.

På estraden uppträder musiker med ett mångsidigt musikinnehåll från jazz till folkmusik. Publiken får höra bl.a.  körmusik, blåsinstrument samt en kanteletrio. Man får även njuta av ett uruppförande då Ossi Ylitalo framför sin komposition Mélodies de nuit, Nattens melodier, på piano. Ossi studerar vid Sibelius gymnasiet och är hemma från Forsby, Lovisa.

D27I2838

Barn- och ungdomskören
Ocarina, grundad 2008, är en del av verksamheten vid Borgånejdens musikinstitut. I de tvåspråkiga Ocarinakörerna sjunger ca 65
barn och ungdomar. Förutom sånger på finska och svenska sjunger de också på andra språk.


Dirigent för Ocarina är musikmagister Mia Makaroff, som utexaminerats från Sibelius-
Akademin. Vid sidan av sitt dirigentskap komponerar hon och håller workshoppar för körsångare och tonsättare. Ackompanjatör
för kören är Taru Ritavesi. Som lärare för träningskören
verkar musikpedagogen Hanna
Lanki.