Loviisan Sibeliuspäivät

FACEPROFIILI

Artistit 2024

Tomas Takolander on Loviisan Sibeliuspäivien taiteellinen johtaja. Hän on Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi kahdesti valmistunut kuoron- ja orkesterinjohtaja, instrumentalisti, laulaja, säveltäjä ja sovittaja.

mika_hanna

Mika ja Hanna Fagerudd ovat molemmat näyttelijöitä, jotka ovat valmistuneet Helsingin teatterikorkeakoulusta. He johtavat yhdessä nuorisoteatteria “Fabel”, joka kiertää tiiviisti suomenruotsalaisissa kouluissa ja päiväkodeissa. Mika on työskennelly liki 40 vuotta teatterin parissa ja Hanna on teatteripedagogi, joka työskentelee tällä hetkellä luokanopettajana Loviisassa.

Annemarie Åström (s.1977) on opiskellut viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa Helsingissä ja ulkomailla Göteborgissa, Kööpenhaminassa ja Kölnissä. Annemariella on loppututkinto sekä Göteborgin musiikkiyliopistosta (myös solistitutkinto) että Kööpenhaminan kuninkaallisesta musiikkikonservatoriosta. Keväällä 2016 Annemarie valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta. Hänen konserttisarjansa käsitteli pohjoismaista viulumusiikkia 1826–2014 ja kirjallisessa työssään hän tarkasteli aloittelijan menetelmiä viulunsoitossa ja niiden sopeutumista erilaisiin temperamenttityyppeihin.

Annemarie on toiminut Wegelius Kammarstråkar orkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 2013.

 

lauri_wuolio_lowres-3

Säveltäjä ja muusikko Lauri Wuolio on valmistunut Kuvataideakatemiasta, missä hän opiskeli äänitaidetta. Merkittävä osa hänen musiikillisesta tuotannostaan on luotu cupolalle (handpan) ja elektronisille instrumenteille, syntetisaattoreille ja samplereille. Hän on säveltänyt musiikkia elokuviin, installaatioihin, teatteriin ja tanssiteoksiin.

cropped-annika-15-cropped

Annika Lyytikäinen (s. 1995) on kouvolalainen, suomenruotsalainen klarinetisti, säveltäjä ja kansanmuusikko jonka taiteellinen työ ponnistaa pohjoismaisesta ja juutalaisesta musiikkiperinteestä. Paitsi eurooppalaisten klarinettiperinteiden taitaja, Annika on myös monipuolinen yhtyemuusikko, säveltäjä ja opettaja.

Lyytikäinen valmistui Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2021. Maisterikonserttiinsa hän sävelsi teoksen Höra jousikvartetille ja klarinetille, missä hän antaa eri klarinettitraditioiden läheltä ja kaukaa muodostaman synteesin luonnollisesti versota.

 

Gustav Djupsjöbacka opiskeli Sibelius-Akatemiassa, Prahassa ja Wienissä ja toimi kymmenen vuotta kosketinsoitinten soittajana Radion Sinfoniaorkesterissa ennen vuoden 1987 valintaa Sibelius-Akatemian liedmusiikin lehtoriksi, mistä tehtävästä hän jäi eläkkeelle 2017. Tohtorintutkinnon hän suoritti vuonna 2005 aiheena Toivo Kuulan yksinlaulut. Laajan konsertoivan liedpianistin ja opettajan uran eri mantereilla keskeytti kausi Sibelius-Akatemian rehtorina vuosina 2004 –12. Professorin arvonimen hän sai vuonna 2012. Levytysten lista on pitkä, mm. Schubertin Winterreisen ja Sibeliuksen lauluja Tom Krausen kanssa, Sibeliuksen lauluja Ritva Auvisen kanssa ja Madetojan laulujen kokonaislevytys Gabriel Suovasen ja Helena Juntusen kanssa.

Vuonna 2000 hän julkaisi lauluoppaan Istumme ilokivelle (WSOY) ja viime joulukuussa ilmestyi Jean Sibelius: Poetry, Music, Performance (Boydell& Brewer). Tulevana syksynä Taideyliopisto julkaisee hänen kirjansa pohjoismaisista runoilija-säveltäjäkohtaamisista. Pro Finlandia-mitalin hän sai 2006.  

 

Kesän 2024 Kangasniemen laulukilpailun voittaja, sopraano Marjaana Ritanen viimeistelee instrumenttipedagogiikan opintojaan TAMK Musiikin koulutuksessa. Keväällä 2023 hän lauloi lauludiplomikonserttinsa, A-resitaalin. Häntä ovat opettaneet mm. Reetta Haavisto ja Satu Sippola.

Marjaana lauloi pääroolidebyyttinsä tammikuussa 2023 Puccinin Suor Angelican nimiroolissa. Heinäkuussa 2024 hän esitti Sieglinden roolin Wagnerin oopperasta Die Walküre. Muista oopperarooleista mainittakoon Mrs. Nolan (Menotti: The Medium), 2. Nainen (Mozart: Taikahuilu) ja Hovineito (Turriago: Prinsessa Papupata). Hän on ollut 10 vuoden ajan aktiivisesti mukana kulttuuriyhdistys EIKU ry:n tuottamissa ooppera-, konsertti- ja näyttämöproduktioissa ja laulanut myös Tampereen Oopperan kuorossa.

Johannes Pessi on vuonna 1993 syntynyt suomalainen baritoni. Hän suorittaa parhaillaan maisteriopintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Helsingissä. Hänen roolejaan ovat muun muassa Eisenstein Straussin Lepakossa (Sataooppera, 2023), Papageno Mozartin Taikahuilussa (Musiikkitalo, 2022), Zupan Kálmánin Kreivitär Marizassa (Operart, 2022) ja Filippo Rossinin La Gazzettassa (Musiikkitalo, 2022). Lied- ja konserttiesityksiä ovat muun muassa Sibeliuksen 7 Lieder op. 13, Schumannin Dichterliebe, Poulencin Le bal masqué, Bachin kantaatit BWV 81, 62, 61, 212 ja 211 sekä konsertit mm. Pori Sinfonietan, Lohjan kaupunginorkesterin ja Sibelius-Akatemian orkesterin kanssa.

Porvoonseudun musiikkiopisto
on alueellinen taideoppilaitos, joka
tarjoaa lapsille, nuorille ja aikuisille
mahdollisuuden harrastaa monipuolisesti musiikkia Askolassa, Lapinjärvellä, Loviisassa, Mäntsälässä, Pornaisissa, Porvoossa, Pukkilassa
ja Sipoossa.

Wegelius Kammarstråkar (WKS) on kunnianhimoinen orkesteri, joka esittää sekä kotimaista että pohjoismaista korkeatasoista kamariorkesterimusiikkia. Orkesteri tekee mielellään poikkitaiteellista yhteistyötä ja arvostaa pedagogiikka toiminnassaan. Nuoria muusikoita haastetaan esiintymään sekä solisteina, että yhdessä ammattimuusikoiden kanssa. 

Orkesteri perustettiin 2003 ja se toimii Stiftelsen Martin Wegelius-institut sr:n alla. 2013 lähtien WKS:n taiteellisena johtajana on toiminut viulisti Annemarie Åström

 

IHQ (I Hear Quartet)  

Riku Kantola, Esko Grundström, Taneli Korpinen ja Ilkka Arola tarjoavat popahtavaa jazzia, jazzahtavaa poppia, vääjäämätöntä groovea, improvisaatiota, villiä menoa ja herkistelyä – IHQ on neljän huippumuusikon genreistä välittämätöntä musiikillistä leikkiä.