Loviisan Sibeliuspäivät

FACEPROFIILI

Artistit

Akademiska Sångföreningen, ystävien kesken Akademen, on perustettu vuonna 1838. Kunnianhimoinen opiskelijamieskuoro esittää korkeatasoisesti monipuolista musiikkia aina suurista mieskuoroklassikoista uunituoreisiin kantaesityksiin, lyyrisistä tunnelmista miehekkääseen paatokseen ja vakavaakin vakavammasta opiskelijoiden kevyisiin huvituksiin.

Kuva: Ville Huuri

Elisa Huovinen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian musiikin johtamisen aineryhmästä. Huovinen on menestynyt kilpailuissa sekä Suomessa että ulkomailla, mm. kansainvälisessä Fosco Corti -kuoronjohtajakilpailussa Torinossa 2021 (II palkinto), Suomalaisessa kuoronjohtajakilpailussa 2018 (I palkinto) ja kansainvälisessä Gheorghe Dima -kuoronjohtokilpailussa 2018 (I palkinto).

Tällä hetkellä Huovinen toimii Somnium Ensemblen, Suomen Nuorisokuoron sekä Akademiska Sångföreningenin taiteellisena johtajana. Huovinen on konsertoinut vierailevana johtajana mm. Helsingin kamarikuoron, Key Ensemblen, Tampereen Filharmonisen kuoron, Tampere Cappellan, Transilvanian filharmonisen kuoron, EMO Ensemblen sekä Viron filharmonisen kamarikuoron ja Viron kansallisen mieskuoron kanssa.

Vaskiseitsikko Cono (italiaa; ”kartio, tuutti) jatkaa maailmanlaajuisesti ainutlaatuista suomalaista vaskiseitsikkotraditiota.

1900-luvun alussa, suomalaisen seitsikkoperinteen kulta-aikana, miltei jokaisessa kylässä ja tehtaassa oli vaskiseitsikko, joka vastasi kaikesta yhteisönsä musisoinnista hartaushetkistä tanssimusiikkiin. Aikansa säveltäjät, kuten Jean Sibelius, Leevi Madetoja ja Toivo Kuula, kirjoittivat musiikkia vaskiseitsikolle juuri yhtyeen valtaisan suosion takia.

Seitsikkoperinteen uuden aallon harjalla syntynyt Cono on asettanut tavoitteekseen seitsikkoperinteen kehittämisen, pyrkimällä aktiivisesti tilaamaan ja esittämään klassikoiden rinnalla uutta musiikkia vaskiseitsikolle.

Roope Pelo, Giséla Gren-Nordström, Pekka Haahti, Maria Linde, Jussi Ziegler, Jeanette Sarström,
kuva: Jari Flinck

Loviisan oopperayhdistyksen huippulahjakkaiden muusikoiden ja laulajien esityksessä näkyy ja kuuluu yhdessä tekemisen riemu, kun Cosí fan tutte -ooppera siirtyy Italian Napolista 1800-luvun Loviisaan. Luvassa on upea musiikkielämys, joka viihdyttää ja naurattaa.

Sibeliuspäivillä kuullaan ja nähdään Mozartin riemukas ooppera Cosí fan tutte, jossa yleisö pääsee nauttimaan säveltäjämestarin pirskahtelevasta musiikista sekä tietenkin hilpeänhauskasta juonesta. Loviisan oopperayhdistyksen Cosí fan tutten suhdekomedia on sijoitettu 1800-luvun lopun kylpyläaikaan Loviisaan.

Kuva: Sami Repo

Taiteilijaprofessori Ilona Korhonen on kansanmusiikille sisuksiaan myöten antautunut monipuolinen muusikko, joka työskentelee kaikenlaisen, lähinnä lauletun musiikin parissa. Hänelle ovat tuttuja monenlaiset muusikon työt: säveltäjän, yhtyemuusikon, tuottajan, laulajan, opettajan, tutkijan ja asiantuntijan tehtävät.

Hän valmistui Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta musiikin maisteriksi 2003 ja hänen 2012 kiittäen hyväksytyllä arvosanalla valmistunut taiteellinen tohtorin tutkintonsa käsitteli inkeriläistä runolaulua.

Tällä hetkellä Korhonen työskentelee freelancemuusikkona, pääasiassa solistina, kuorojen parissa, mm. Vantaan kamarikuoron taiteellisena johtajana, sekä omien sävellystensä ja omille yhtyeillensä säveltämänsä singer-songwriter -materiaalin parissa. Lisäksi hän keikkailee paitsi Suomessa, myös eri puolilla Eurooppaa, tällä hetkellä eniten soolorunolaulajan roolissa.

kuva: Sami Repo

Taito Hoffrén on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta valmistunut laulaja, monipuolinen muusikko ja säveltäjä. Hän on työskennellyt laajasti teatterin parissa niin säveltäjänä kuin äänisuunnittelijana. Hän tekee tohtorinväitöstä runolaulusta Helsingin Taideyliopistossa. Lisäksi Hoffrén toimii äänittäjänä ja miksaajana ja on julkaissut yli 30 levyä suomalaista kansanmusiikkia ja maailmanmusiikkia Ääniä -levy-yhtiönsä kautta. Vuosina 2006-15 hän työskenteli Musiikkijuhla Sommelon taiteellisena johtajana.

Kuva: Kaisa Rautaheimo

Mikko Innanen aloitti saksofonin soiton Loviisassa 1988 Bengt Ingelinin oppilaana. Vaikka Innanen sittemmin lähtikin Loviisasta, ei Loviisa koskaan lähtenyt Innasesta.

Nyt hän tuo kaupunkiin aivan uuden projektin, jossa Innasen suomalaisiin teksteihin säveltämät kappaleet saavat tulkeikseen tämän hetken suomalaisista jazzhuipuista kootun huikean yhtyeen. Loviisan konsertti on viisikon ensiesiintyminen yhdessä.

Bergå Folk Project toteuttaa taidemusiikin piirissä tunnettuja Luciano Berion kansanlaulusovituksia ja sävellyksiä kansanmusiikkiyhtyeformaatissa tuomalla samalla Beriota inspiroineet kansanlaulut takaisin juurilleen uusilla, innovatiivisilla sovituksillaan.

Kansainvälinen, kahdeksalla kielellä laulettu ja kahdellatoista instrumentilla soitettu ohjelmisto tarjoaa kuulijoille useita maailman- ja kansanmusiikin suuntauksia, tuntuvia tulkintoja ja leukoja loksauttavaa menoa!

Nukketeatteri Ofelia tulee Porvoosta ja Nukketeatteri PikkuKulkuri Helsingistä. Molemmat teatterit ovat kiertäviä sooloteattereita ja siksi esityksiä voi nähdä monessa eri paikassa. Sibeliuksen Satu on näiden kahden teatterin yhteistuotantoa ja näytelmä on kiertänyt Suomessa, Ranskassa sekä Turkissa.

TreRaw_Elegia

TampereRaw syntyi vuonna 2001 Tampere Filharmonian muusikoiden halusta luoda foorumi uuden konserttimusiikin esittämiseksi Tampereella. Yhtyeen johtoajatuksena on koko olemassaolonsa ajan ollut kerätä yhteen moderniin musiikkiin ennakkoluulottomasti suhtautuvia muusikoita ja esittää konserttikokonaisuuksia, joissa uusi musiikki on näkyvästi esillä.

TampereRaw esiintyy säännöllisesti Tampereella ja kokoonpanoa on kuultu myös konserteissa eri festivaaleilla Suomessa ja Virossa. Yhtye on tehnyt paljon yhteistyötä useiden suomalaissäveltäjien kanssa, ja pyrkii sisällyttämään ohjelmistoonsa säännöllisesti kantaesityksiä sekä tekemään sävellystilauksia. Viime vuosina TampereRaw on tehnyt paljon poikkitaiteellista yhteistyötä muiden taiteenalojen edustajien kanssa.

Tuiki_Jarvensivu_kuva_Sofia Ondruska

Sopraano Tuiki Järvensivu on valmistunut klassisen laulun opettajaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta Ulla Raiskion luokalta. Hän on myös valmistunut viulistiksi samasta laitoksesta vuonna 2015. Atonaalinen ja vanha musiikki ovat Järvensivun vahvuuksia. Järvensivu on muun muassa ammattilaiskamarikuoro Tampere Cappellan alkuperäisjäsen ja perustamansa jousikvartetti Ruususen viulisti.

Vuonna 2019 Järvensivu esiintyi Miisan roolissa Ilkka Kuusiston Muumi-oopperassa Tampereella ja Valkeakoskella ja vuonna 2021 hän esiintyi Kokkolassa Kari Pappisen säveltämässä oopperassa Vieras laji.

lapset1

Vuonna 2008 toimintansa aloittanut Ocarina-kuoro on osa Porvoonseudun musiikkiopiston toimintaa. Ocarinassa on ryhmiä, jotka toimivat Porvoossa ja Sipoossa: valmentavat ryhmät, Ocarina-lapsikuorot ja Ocarina-nuorisokuoro. Vuonna 2021 kuoro alkoi myös toimia kummikuorona alueen kouluille perustetuille kuorokerhoryhmille.

Ocarinan kaksikielisissä kuoroissa laulaa n. 65 lasta ja nuorta. Lauluja lauletaan suomen ja ruotsin lisäksi myös muilla kielillä. Lapsi- ja nuorisokuoroja johtaa Mia Makaroff, musiikin maisteri Sibelius-Akatemiasta. Kuorotyön ja johtamisen lisäksi hän on toiminut tuomarina useissa kansainvälisissä kuorokilpailuissa. Aktiivisen sävellystyön lisäksi Mia Makaroff pitää workshoppeja kuorolaisille ja säveltäjille. Kuoron säestäjänä toimii Taru Ritavesi. Valmennuskuoron opettajana toimii musiikkikasvattaja Hanna Lanki.

Charles VAN HEMELRYCK_Emilie Mauger

Charles van Hemelryck on ranskalainen säveltäjä, joka saa inspiraationsa luonnosta, runoudesta ja filosofiasta. Hän pyrkii musiikillaan pohtimaan
maailmaa. Van Hemelryck on työskennellyt kaksi kuukautta Loviisan taiteilijaresidenssissä
Art in Lovissa.

Festivaaleilla van Hemelryck kertoo omasta taiteilijuudestaan Galleria Theodorissa sunnuntaina kl 17.

Valokuva henkilöltä Marja Pohjola

Porvoonseudun musiikkiopisto
on alueellinen taideoppilaitos, joka
tarjoaa lapsille, nuorille ja aikuisille
mahdollisuuden harrastaa monipuolisesti musiikkia Askolassa, Lapinjärvellä, Loviisassa, Mäntsälässä, Pornaisissa, Porvoossa, Pukkilassa
ja Sipoossa.

Estradilla on erittäin monipuolinen kattaus musiikkia, kansanmusiikista jazziin. Eri soittimia kuulemme konsertissa monipuolisesti, tällä kertaa suurimmassa roolissa ovat kuorolaulu ja puhallinsoittimet. Ja mukaan mahtuu jälleen yksi kantaesitys, kun Ossi Ylitalo esittää pianolla sävellyksensä Mélodies de nuit, Yön säveliä. Ossi opiskelee Sibeliuslukion toisella vuosikurssilla Helsingissä, ja on kotoisin Koskenkylästä Loviisasta.

 

 

D27I2838

Loviisan tanssiopisto on vuonna
2007 perustettu kannatusyhdistyspohjainen
tanssioppilaitos, joka antaa tanssitaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista opetusta.

Festivaaleilla nähdään tanssiopiston opettajien käsikirjoittama ”Loviisanlahti” esitys.